HWSW MOBIL normál verzió

A Dell és a HP nem kér az Nvidia vitatott partnerprogramjából

Asztalos Olivér, 2018. április 16. 12:16
6 komment

A három nagy PC-gyártó ellenáll az Nvidia vitatott partnerprogramjának, legalábbis egyelőre. Ezzel szemben a nagy komponensgyártók aláírták a szerződést, amely jó eséllyel tovább rontja az AMD esélyeit, illetve pozícióját.

Tovább folytatja az Nvidia újonnan indított GPP (GeForce Partner Program) kezdeményezése körüli feltárást Kyle Bennett, a HardOCP magazin tulajdonosa és főszerkesztője. Az újságíró kiderítette, hogy a nagy PC-gyártók, név szerint a Dell és a HP nem kért az Nvidia ajánlatából, így az Omen és Alienware almárkák alatt megjelenő rendszerekbe továbbra is kerülhetnek majd Radeon (vagy később akár Intel) diszkrét grafikus adapterek. Bennett szerint a két nagy amerikai cég mellett az épp második helyen álló Lenovót sem sikerült (még) megpuhítani az Nvidiának, így a Legion márkanevű gépeket továbbra is Radeon GPU-kkal árusítja a kínai gyártó.

Ezzel szemben a nagy komponensgyártók, vagyis név szerint az Asus, a Gigabyte, illetve az MSI már aláírta a vitatott partnerprogrami megállapodást. Ennek egyik következménye, hogy a trió legnagyobb szereplőjének számító Asus már készíti a Radeonok számára dedikált gamer almárkát. Bő egy héttel ezelőtti hírek szerint az AMD GPU-it hamarosan már csak AREZ néven lehet megvásárolni a tajvani gyártó kínálatából, a bő tíz éves, jól bejáratott ROG (Republic of Gamers) exkluzivitását pedig megkapják a GeForce-ok. Mindez kellemetlenül érinthető az épp amúgy sem jó formában lévő Radeonok népszerűségét, az AREZ ugyanis jó darabig ismeretlenül cseng majd a piacon, illetve az sem valószínű, hogy a fő vásárlóközönségnek számító játékosok fejében nem csak egy lesajnált, másodvonalbeli brandként fog rögzülni az új név.

arez

Arról egyelőre nincs hír, hogy az AMD készül-e bármilyen jogi lépéssel konkurensével szemben. Az Nvidia partnerprogramja ugyanis több szempontból is vitatható, egyesek szerint a GPP versenyellenes eszközöket testesít meg. Ahogy korábban írtuk, a gyártóknak címzett anyagi és egyéb erőforrásokért cserébe egyetlen, de súlyos dolgot kér a chiptervező: exkluzivitást a gyártók prémium gamer márkáihoz. Ez a már példaként felhozott Asus esetében annyit tesz, hogy a cég prémium gamer márkáját takaró, jól bejáratott, felsőházat reprezentáló ROG (Republic of Gamers) márkajelzés alatt csak és kizárólag Nvidia GPU-val szerelt videokártyák és PC-k kerülhetnének piacra. Ezzel a szerződés gyakorlatilag teljesen kizárja a Radeonok, illetve a közelmúltban megjelent Intel-AMD hibrid használatát, azokhoz egy új almárkát kell felépíteni, kvázi nulláról.

Egyes vélemények szerint ez negatív hatást gyakorolhat a piacra (köztük az Nvidia versenytársaira - az AMD-re és részben az Intelre), ronthatja a vásárlók választási lehetőségeit, nem utolsó sorban pedig hosszabb távon a technológiai fejlődés tempóját is visszavetheti. Kyle Bennett szerint a GPP piacot potenciálisan érintő negatív hatásait az általa megkérdezett, anonimitásba burkolózó gyártók mindegyike látni véli. A szóban forgó szereplők egyhangú véleménye, hogy a program jelen formájában valószínűleg illegális, az ugyanis korlátozza a választási lehetőségeket, melynek hatásait a konkurensek (jelen esetben leginkább az AMD) kétség kívül megérzik majd.

6 komment

Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz a HWSW új képzéseire!

Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.

Java használatának új licencelési szabályai a HOUG-on. Április 8-10. Siófok (x)

Mikor kell előfizetni és mikor ingyenes? Az idei HOUG-ból nem maradhat ki az új Oracle Java SE subscription modell értelmezése.