HWSW MOBIL normál verzió

Blockchain-mint-szolgáltatást indít az IBM

Hlács Ferenc, 2017. március 20. 15:12

Hyperledger Fabric alapokon új, felhős blockchain szolgáltatást jelentett be az IBM. A termékkel a cég tetszőleges vállalati információk előtt csapná fel a Bitcoin által ismertté tett digitális főkönyvet.

Szolgáltatásként kínál blockchain infrastruktúrát az IBM: a vállalat tavaly már beszélt hasonló ambíciókról, idén viszont a megoldást termékként elérhetővé is teszi ügyfelei számára. A termék esetében, amely egyszerűen IBM Blockchain névre hallgat, egy nyilvánosan elérhető felhőről van szó, amelyen az ügyfelek biztonságos blockchain hálózatokat hozhatnak létre. A rendszerrel privát cégek, vagy akár kormányzati ügynökségek is kiépíthetnek olyan megbízható hálózatokat, amelyeken megosztott információkat biztosan csak a hozzáféréssel rendelkező tagok láthatják, a közzétett adatok továbbá utólag nem módosíthatók.

A Bitcoin kriptovaluta mögött is dolgozó, és a köztudatban épp utóbbinak köszönhetően elhíresült blockchain technológia lényegében egy átlátható és nem utolsó sorban rendkívül biztonságos digitális főkönyv - a technológia ugyanakkor nem csak a digitális fizetőeszközök adatait tárolhatja, hanem lényegében bármilyen más információt is, különböző privát hálózatokon.

Az IBM Blockchain a nyílt forrású Hyperledger Fabric projekt 1.0-s verziójára épít. A Hyperledger kezdeményezés, amelynek célja a különböző iparágakban használt blockchain technológiák folyamatos fejlesztése, a Linux Foundation szárnyai alatt indult, de számos nagyvállalat, köztük az Intel, a State Street Bank és a persze az IBM is csatlakozott hozzá. A projektnek hála, a fejlesztők jól átlátható, hosszú távon bevethető és nem utolsó sorban átjárható blockchain rendszereket hozhatnak létre, megágyazva ezzel a technológia széles körű elterjedésének. A Hyperledger Fabric a blockchain technológia egy implementációja, amelyet az együttműködő partnerek a későbbi termékek alapkövének szánja.

A vállalat a nyílt megoldást persze egy sor saját fejlesztésű extrával is megtoldotta, többek között a nagyvállalati ügyfeleket célzó biztonsági funkciókkal egészítette ki azt. Jerry Cuomo, a cég blockchain technológiáért felelős alelnöke a TechCrunch-nak úgy nyilatkozott, bár azt még nem tudják garantálni, hogy az IBM blockchain szolgáltatása feltörhetetlen, a vállalat nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel védi a rendszert. A digitális főkönyv például egy külön konténerben kap helyet, leválasztva az általános cloudos környezetről, sőt a vállalat még hardveres védelmet is foganatosít: amennyiben a rendszer illetéktelen behatolási kísérletet észlel, a rendszer alatt dolgozó hardver automatikusan leáll.

Az IBM Blockchain mindezek mellett a technológia működéséből adódóan kiválóan auditálható, a rendszergazdák így minden, a hálózaton zajló eseményt részletesen visszakövethetnek ha a szükség úgy hozza. A fejlesztőknek a terméket lehetőség van az IBM Bluemixen ingyenesen kipróbálni, korlátozott funkcionalitás mellett - a fejlesztői kezdőcsomagon egyelőre ott a béta címke, az élesben bevethető nagyvállalati pakkot ugyanakkor a cég már stabil verzióban kínálja.

Szólj hozzá >>

Kotlin kiváltja a Javát az Android ökoszisztémában!

Hiánypótló Android fejlesztői képzés Kotlin alapokon június 26-án! Online és tanteremben is. 30 órában, gyakorlatorientáltan. Focivébé barát időpontokban. + Június 19-én bemelegítő Android/Kotlin meetup!